MARKA TESCİL
Türkiye’de Marka Tescil 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile koruma altında tutulmaktadır. 556 Sayılı KHK’da marka “Marka, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dâhil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları”” gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.” diye açıklanmaktadır. Daha anlaşılır bir şekilde; biz markayı ticari olarak kullanılacak ürün veya hizmetin kimliği olarak tanımlayabiliriz. Marka ürünün alıcı tarafındaki ayırt edici ve niteleyici unsuru olmaktadır. Bir alıcı markete gittiğinde raflarda şekerli ve gazlı içecek aramaz. Raflarda Coca Cola veya Pepsi içecek arar. Coca Cola veya Pepsi aslında şekerli ve gazlı içecek ürün grubunda ürünlerin markası olmaktadır.
Aynı şekilde alıcı teknoloji marketine girdiğinde akıllı telefon aramaya girmez. Apple İphone, Samsung veya Nokia telefon modellerini arayıp inceler. Burada yine akıllı telefon ürün gruplarının markası Apple, Samsung veya Nokia olmaktadır. Alıcılarda ayırt edici ve nitelik gösteren markalar olmaktadır. Bu nedenle alıcılarda oluşturulan marka bilinci sizin ürünlerinize yönelimi ve ticari satışların artmasına sebep olacaktır. Ürün veya hizmetler için marka belirlemesi konusunda; ticari ürün veya hizmetin satılacağı hedef kitle, mevcut pazarda oluşan eğilimler, popüler kültür, vb. gibi çeşitli unsurlar bulunmaktadır. Bu tüm unsurların bir arada değerlendirilmesi ile ortaya çıkan markanızın tescillenmesi konusunda ikinci adım firmamıza başvurmanızdır.
Marka Tescil Süreci?
Öncelikle belirlediğiniz markanın sınıflandırılması yapılması gerekmektedir. Markanızın ticari olarak kapsadığı alan belirlenmeli ve bu alanlara uygun NICE sınıflandırmasında karşılığı bulunması gerekmektedir. Tüm Dünyada markalar sınıflandırma yapılarak tescil edilmektedir. Her sektör, ürün veya hizmetin sınıflandırması farklı olmaktadır. Sınıflandırma yapıldıktan sonra markanızın belirlenen sınıflarda detaylı araştırmasının yapılması gerekmektedir. Yapılan bu araştırma ile daha önce sizin markanızın birebir aynısı veya benzer marka ile eşleşmesi araştırılır. 556 Sayılı KHK’da birebir aynı veya benzer markaların tekrar başvurulması durumunda red edileceği açık bir şekilde belirtilmiştir.
556 Sayılı KHK Madde 7/B “Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer markalar, marka olarak tescil edilemez.”
Yapılan araştırma sonucu başvuruya uygun olan markanızın Türk Patent Enstitüsü’ne başvurusu yapılır. Başvuru sonrası T.P.E tarafından yapılan benzerlik araması sonrasında markanız aylık marka bülteninde yayınlanır. Bülten yayınında üçüncü şahısların görüşüne açılan markanız itiraz gelmemesi durumunda; 3 aylık bülten süresinin sonunda tescil aşamasına geçmektedir. Tescil aşamasında belge düzenleme ücretinin yatırılması ile belge basım aşamasına geçilmektedir. Belge basılıp firmamız aracılığı ile sizlere ulaştırılmaktadır.
Marka Tescil Süresi?
Marka Tescil süresi 10 yıl olmaktadır. Marka tescil ile tamamlandığında, başvuru tarihine göre 10 yıl boyunca tüm hukuki hakları başvuru sahibinde saklıdır. 10 yıllık süre bitiminden 6 ay önce firmamız marka tescilinizin bir 10 yıl daha uzatılması konusunda sizi tekrar bilgilendirmektedir. Marka Tescil işlemi 10 yıllık yenilemeler ile istenildiği kadar uzatılabilmektedir.